2019

Høsten 2019 kom den første nedstegningen i hundeaktivitetene i hele landet. en hundesykdom som gjorde at både utstillinger og alle former for aktiviteter med flere hunder samlet ilag ble avlyst. vi mistet jo da verdifull trening på våre yngste, men turer i skog og mark med flokken fortsatte vi med som før. Pippi, som da var liten valp, vokste seg til en aktiv og arbeidsom frøken med masse godt humør.

August 2019: 

14.08. I dag viste gradestokken 12 varmegrader. Da ble det en liten tur i stavassdalen.  vi er totalt uten trening så nå er det korte turer og lav hastighet som gjelder.

Sola og varmen fortsatte inn i august, men uti andre uka kom regnet. Valpene som har preget sommeren her, er nå flyttet til sine nye flokker. valpegrinda inne er krympet med noen element, men står enda noen dager. lillefrøkna her har langkvile på formiddagene, og skal vi ut så er det godt å ha trygg soveplass.

Juli 2019: 

Vi fikk en meget varm og solfylt sommermåned. valpene har omtrent bodde ute på altanen og både dører og vindu måtte stå åpne gjennom hele huset.. vi laget innhegning i hagen for valpeflokken og di har både lært å gå på do ute , grave skikkelige huler og til å med laget rømningstunnel under hagegjerdet. En aktiv og herlig gjeng. mange flotte valpekjøpere på besøk.

Travel tid, og jeg har måttet velge bort å sitte ved pc,  så mye bilder og oppdatering fikk vente. Valpene i første rekke. Di voksne hundene har ligget flate i sommer. alt for varmt for aktivitet.

Siste helga i Juli reiste 3 valper. Nukka til Trondheim. Aiko også til Trondheim og Anok skal bo i Hammerfest.  det merktest godt at flokken krympa. <3 vi ønsker dem all mulig lykke til videre.

Juni 2019: 

28. juni 4 uker er gjengen blitt. di leker og springer i valpegrinda. alle er flinke til å spise valpegrøt, av oppbløtt valpefor som vi blander med puppy t( vom å hundemat. ) kontaktsøkende og kosete, men nå biter di også en del.

21. juni 3 uker gamle, og nå er det mer fart i valpegrinda. Lussi forlater valpene for litt lengere tid av gangen og både myrull og Ilu er ivrige barnepassere. leker og steller med valpene. ett par turer ut på altanen da vi hadde finværsdaga. mat ute og inn å sove.

14. juni valpene 2 uker. Gjengen ble flyttet inn på stua i valpegrind. fortsatt fin utvikling på alle. også den hannen som bare var 290 gr da han ble født. han har klart seg helt utmerket på egenhånd. flokken fikk opp øyan på dag 9, mens minstemann åpnet sine på dag 12-13. Jeg tenker at han bare rett å slett er noen dager yngre enn sine søsken.  Tannkløe og masse kvasse tenner er hva Lussi må takle.

7.juni Valpenes første uke har gådd fint og alle valper samt mamman trivest og har det godt i valpekassen på soverommet. di små spiser med bare ca 1 time mellom måltidene i starten , så travle dager for mamma Lussi. alle vokser fint og ingen gikk under fødselsvekta første døgn, men startet å legge på seg . På slutten av uka fikk Lussi også bli med på flere små luftetura.

Lussi sin valpefødsel drog i langdrag, og matmor begynte å bli bekymret. Dag 63 etter paring , og fortsatt ingen valper. Det ble noen runder med spekulasjoner , samtaler med veterinærer, oppdrettere og kjenne på både magefølelsen og se ann hunden. Lussi i fin form, å vi ventet og ventet. Så, da kalenderen akkurat bikket over fra mai til juni, og Lussi på dag64/ 65 etter paring, var endelig fødselen i gang og valpene kom som perler på snor. Første valp såg sommernattens vidunderlige lys rundt midtnatt. Himmelen i svakt rosa, gult og blått.  endelig var ventetiden over. I løpet av natta fødte Lussi 5 hanner og 3 tispen. Velkommen til verden søte små.31.mai til 1. juni. Vi hilser til farmor Anna Hård og Otis. 🙂 den første uka er alltid spennende , og vi er opptatt med valpene, mamman og husets andre hunder.

Mai 2019 : 

31. mai og i kveld er Lussi mer aktiv i fødselsforberedelser. seinkvelds ble det før fødselen kom i gang, Endelig. <3

Mai går mot slutten og vi venter fortsatt på at valpene skal komme.

Mye mildvær og sol gjorde at snøen forsvant fort i fjellet, nattefrosten tok vare på sporene der det var kjørt løyper tidligere i vinter. Pumba ble utolmodig og ville på tur, men viktig å ikke gi etter for lysten til å sette han i arbeide. I løpet av 6 uker med rekreasjon,  ut på små rusleturer og øke gradvis. så ble han omtrent sitt gamle jeg. Da han var passert 5 uker etter operasjonen var han tilbake i lina forran sleden som lederhund. En fin tur i Haustreisdalen før all snøen forsvant . På 6 ukersdagen etter operasjonen , friskmeldte jeg han 😀

20. mai var vi på Helgeland dyreklinikk og fikk tatt rtg av Lussi sin mage . veterinæren klarte å telle 7, så får vi se hva fasiten er i løpet av noen dager.

23.mai : Magen til Lussi har vokst en del i det siste , matlysta er fortsatt god, og hun vil gjerne være med ut å gå tur. Graver hi ute, så nå er valpekassen kommet inn og tilvenninga i gang.

April 2019 : Våren kom brått i år. snøsmelting men likevel fine turer med barn , barnebarn og hundan.  På sledetur 2. april i Haustreisdalen, ble Pumba dårlig. Han gikk i led og jeg klarte å holde han i bevegelse å i led slik at vi fikk snudd og kom oss ett godt stykke på tilbaketuren. Di siste 4 km ned til bilen , ble han fraktet med skuter.  Han ville helst bare legge seg i snøen ved løypa å vi forsto at han plagdes.  Vel hjemme forsøkte jeg massasje og prøvde å holde han i jevnlig bevegelse. det viste seg fort at han ble dårligere. Magen var stinn og kroppen stressa, han var slapp. Det bar så til Helgeland Dyreklinikk på kveldsbesøk. Undersøkelser, røntgen, tapping av veske fra magesekken. til slutt operasjon. Magedreining var diagnosen. og pga en begynnende nekrose på magesekk, måtte veterinær Per Erik Hem fjerne en flik. en omfattende operasjon. Etter 5 timer i spenning fikk jeg med meg en Pumba i dyp søvn. oppvåkningssprøyta virka dårlig. Midt i natta , tenkte han vel. Han var elendig di første dagene og vi var veldi spent på hvordan det ville gå. mye ekstraforpleining, masse kos , og så såg vi raskt bedring.

6.April deltok jeg på enspannstest med Harleyboy og Amalie med Lussi. Vi klarte kravet og fikk bestått på begge hundene. Det var sol og varmt, masse folk, skuterkjøring og aktivitet i løypa. vi gav alt vi hadde å kom i mål med meget frisk farge i ansiktene.  Tusen takk til Amalie som var så tøff å stille opp.

Med Pumba sykmeldt og Ilu i fin opptrening , men uten stor belastning på sin bakfot, så fikk jeg bare 6-spann med på di turene vi kom oss på med sleden. Men også mange fine fot -tura i sol og godt vær.

Lussi er i fin form og med på alle turene, jeg aner nok at hun kan være drektig, men foreløpig kan man ikke se noen mage.

Mars 2019 : Oppdatering under Planlagte kull.

Løpetid.. Ilu , Lussi, Myrull og Bianca. På rekke og rad. Sol og lengere dager. men også vind og ruskevær. så di gode dagene må vi prioritere tur ut med skuter og hundeslede.

Februar 2019: Noen skuterløyper er åpnet, vi har fått sett litt innover Jamtfjelldalen, Vi har hatt besøk av barnebarn på vinterferie , med fine solfylte dager . på tur i nærområdet, med bål og glade hunder.

Ilu får kun korte lufteturer i band. resten av flokken er med forran sleden . Stavassdalen og Haustreisdalen er greie steder å kjøre til, da jeg helst ikke vil ha så alt for mange mil i bil og bare noen km på sleden.

Januar 2019:

23.januar ble Pan, Harleyboy, Ilu og Lussi øyelyst . Vi var på Mo Dyreklinikk og Øyelyser var Elisabeth Bjørnestad.

Lite snø til å begynne med. så fikk vi snygrynning. Kulde. og like fascinerende hvert år å oppleve det blå januarlyset, dagene som blir lysere og lengere.

Nytt år og nye muligheter. Flokken er i aktivitet, vi forsøker å få brukt alle i lag så mye som mulig. Men noe individuell trening blir det.